Nick onverwacht met goed optreden in 4x400m estafette team op EK in Berlijn


Vrijdagmiddag stonden op het EK in Berlijn de series van de 4x400m mannen en vrouwen op het programma. Dat was een ongelukkige plek op het chronoloog. De finales van de individuele 400m mannen waren in de avond van deze vrijdag. Een dag later, zaterdag stond voor de vrouwen de finale 400m individueel op het programma: zo’n 1,5 uur vóór de beide estafette finales 4x400m.  Een zeer ongelukkige en onbegrijpelijke keus van de  EK organisatie. Met name voor kleine(re) landen als Nederland een dilemma: voor de samenstelling van sterke 4x400m ploegen zijn de individueel deelnemende 400m atleten nu eenmaal belangrijk bij de kwalificatie. De Atletiek Unie besloot dan ook om die reden geen vrouwenteam af te vaardigen. Erg jammer want kwalificatie voor een 4x400m finale leek ook zonder de 2 kanshebsters op de individuele 400m finale niet onhaalbaar.
Bij de mannen werd wel een 4 x 400m ploeg ingeschreven, waarbij het niet deelnemen in de series van de sterkste atleet (Lee Marvin Bonevacia) in verband met z’n veronderstelde kwalificatie voor de individuele 400m finale werd ingecalculeerd. Bonevacia wist zich echter helaas niet te kwalificeren voor die individuele finale en was dus alsnog beschikbaar voor de series van het 4 x 400m teamoptreden. De ploegsamenstelling was op de vooravond, naast Bonevacia,  verder samengesteld met de (jonge) atleten Tony van Diepen, Jochem Dobber en Ramsey Angela. Vlak voor vertrek naar Berlijn had vaste estafette  kracht Terence Agard zich vanwege een blessure moeten afmelden. Nick stond vanaf dat moment als reserve genoteerd. Vroeg op de wedstrijdochtend werd hij echter verrast met het bericht dat hij moest invallen in verband met ziekte van Jochem Dobber. Enorm jammer voor Jochem, maar een mooie kans voor Nick om zich in het team te laten zien.
Er waren 2 heats waarbij de eerste 3 ploegen zich automatisch kwalificeerden voor de finale samen met de 2 teams met de  beste tijd.
In heat 1 kwalificeerden Groot Brittannië, Frankrijk en Tsjechië zich rechtstreeks. De Polen en Duitsers namen met sterke eindtijden van 3.02.75 en 3.03.37 plaats in de Hot Seat in afwachting van de resultaten in heat 2. In die 2e heat had het Nederlands team geduchte tegenstand te verwachten van m.n. België, Spanje en Italië.
Tony van Diepen opende de wedstrijd met een 3e plek voor Nederland prima. Lee Marvin Bonevacia nam het stokje van hem over en perste er een geweldige race uit waarna Ramsey Angela de wedstrijd als 1e kon vervolgen. Ramsey, nog junior,  knokte voor wat hij waard was, maar kon niet verhinderen dat de Belgen, Italianen en Spanjaarden eerder dan hij wisselden. Daarna was het, als laatste loper, de beurt aan Nick om alles op alles te zetten plek 3 te bemachtigen. De Belgen waren al vooruit maar Nick wist zich erg goed vast te bijten in de Italiaan Davide Re (goed voor 45.23 dit seizoen), maar meer dan een gaatje houden zat er echter niet in. Helaas kwam na wat gedoe in het wisselvak ook de sterke Spanjaard Samuel Christian met een sb van 45.48 op de valreep nog net over hem heen waardoor plek 3 was verkeken en de eindtijd van 4.04.93 ook te weinig bleek  om Polen en Duitsland van de Hot Seat te verdrijven. Nederland finishte derhalve in het totaal klassement als 9e, één plek te weinig voor de finale….. Naar later bleek waren de tijden van de Nederlandse atleten als volgt: Tony als startloper 46.60, Lee Marvin 44.73, Ramsey 47.03 en Nick 46.59. En dat laatste was een fraaie bevestiging voor Nick dat hij een meer dan goede race had gelopen!
Beelden van heat 2 met het Nederlands Team zijn er ook; die vind je hier:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *