Nick Smidt 2e op 400m horden bij EK Landenteams in Sandnes 2


Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 augustus werd in het Noorse Sandnes het EK Landenteams in de First League gehouden. 11 landenteams, waar onder Nederland, streden in deze klasse om de winst.
Op de wedstrijddagen was het qua weer vooral de (tegen)wind waarmee de atleten moesten dealen. Daarnaast viel er regelmatig een bui of was het regenachtig bij een temperatuur van zo even onder de 20o.

 

groot enthousiasme van de Noren voor de lokale helden:                  de broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen

Op de 400m horden kwam Nick voor het Nederlands team in actie. Op de vrijdag vonden de series plaats die plaatsing voor de finale op zaterdag moesten opleveren. Dat lukte uitstekend. Nick deelde z’n serie met o.a. de Ier Thomas Barr. Hij veroverde vorig jaar in Berlijn tijdens het EK de bronzen medaille en heeft een sterk pb van 47.97 (4e OS in Rio 2016) achter zijn naam staan. Dit seizoen kwam hij tot een tijd van 49.11. Het werd een mooie race waarbij Nick voor het eerst de aanloop naar de 1e horde in 20-passen liep. Nick kon goed mee met Barr en wist uiteindelijk na de laatste horde in de eindsprint naar de finish de race te winnen in een tijd van 50.89. Barr werd 2e in 50.97 en de 3e plek was voor Martin Kucera uit Slovakije in een tijd van 51.20. De serie van Nick is hier te zien:
serie 400m horden Nick Smidt vs Thomas Barr in Sandnes

In de finale race zaterdag toen er een pittig windje stond nam Nick het op tegen een andere wereld hordentopper, nl. Yasmani Copello. Copello komt als geboren Cubaan sinds 2014 uit voor Turkije. Hij liep vorig jaar op het EK in Berlijn naar het zilver in een pb van 47.81 en op de OS in Rio 2016 won hij brons. Het raceverloop in de finale verliep voor Nick als in de serie; starten met een aanloop in 20-pas naar de 1e horde, daarna 13 passen tot horde 7 en afsluiten met 4×14-pas. Opnieuw liep Nick een prima race waarbij  Copello na iedere horde een klein stukje verder uitliep. Copello won in een tijd van 49.23 voor Nick die 2e werd in 49.99 en daarmee opnieuw onder de 50s grens wist te blijven. De finale race vindt je hier:
finale 400m horden Nick Smidt vs Yasmani Copello in Sandnes

De uitstekende prestatie van Nick betekende 10 punten in the pocket voor het Nederlands Team!
Helaas bleek dat niet voldoende om promotie af te dwingen naar de Super League waarop vooraf was ingezet. De 4x100m estafetteploegen liepen door diskwalificatie veel punten mis en ook Jamile Samuel kon helaas door een achillespeesblessure niet van start op de 200m.
Nederland werd uiteindelijk 4e achter resp. Portugal, Belarus en het organiserende land Noorwegen.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Nick Smidt 2e op 400m horden bij EK Landenteams in Sandnes