Thema: Medische Check-Up

Zaterdag 28 november was er alweer de 5e training van het Regio Trainingsseizoen 2020/2021 voor de horden- en sprint atleten van Team Sotra.
Voorafgaand aan de training zat de ruim 20 atleten tellende groep echter eerst klaar voor de eerste themabijeenkomst van het seizoen. Op het programma stond het onderwerp “Medische Check-Up” gepresenteerd door fysio-/bewegingswetenschapper Johann de Jong van Isokin Training en Therapie uit Apeldoorn met assistentie van Sotra sprinter Jesse van Heijningen.

Fijn voor de atleten dat deze 1e themabijeenkomst door kon gaan. Jammer natuurlijk dat er in verband met de Covid 19 maatregelen helaas geen toegang was voor ouders en begeleiders.
Voor Johann en Jesse echter geen reden om met minder enthousiasme het thema onder de aandacht te brengen.
In de presentatie van Johann kwam naar voren dat een periodieke medische check-up een toenemende waarde krijgt naarmate atleten, zoals in de Sotra doelgroep, meer en serieuzer gaan trainen.
Hij vertelde: “Met meer en intensievere trainingen neemt het risico op een blessure toe. Het is bovendien naarmate je meer gaat trainen met  het oog op verbetering van je prestaties,  des te zuurder als je een blessure oploopt. Dat betekent tijdverlies met herstel. En dat was misschien niet nodig  geweest. Een blessure helemaal voorkomen lukt ook met een medische check-up niet, maar wel kan een “zwakke” schakel aan het licht komen waaraan je met bijv. een aantal oefeningen aan kan werken. Het risico op blessures kan dan afnemen”.

“Wat zijn dan de aandachtspunten in zo’n check-up” was de volgende vraag die Johann de groep voorlegde. Op het beeldscherm verschenen de volgende items:

1. Lichaamsbouw
2. Lenigheid
3. Stabiliteit
4. Kracht

Bij de uitleg van de verschillende aandachtsvelden  kwam sprinter Jesse goed in beeld. Jesse traint inmiddels voor het 4e jaar in de Sotra trainingsgroep en is regelmatig in Johann’s Isokin Training en Therapie Praktijk te vinden om “zwakke” schakels te screenen en evt. daaruit voortvloeiende pijntjes snel te verminderen.
Met Jesse werden in praktijk de vier genoemde  aandachtsvelden doorgenomen. Ook de visie en vaardigheden van de atleten zelf werden er actief bij betrokken. Dat laatste kwam bijv. naar voren bij onderdelen als enkelstabiliteit, lenigheid en beenkracht.
Tenslotte bracht Johann het punt “Zelfzorg” aan de orde. Immers met in een check-up bijv. constateren dat de hamstrings wat lengte missen ben je er niet. Het is dan aan de atleet om daarmee zelf aan de slag te gaan om hier verbetering in aan te brengen.
Mede gelet op de interactiviteit werd het een geslaagde bijeenkomst waarna de atleten enthousiast hun training konden beginnen.
Dat gebeurde echter pas nadat Johann en Jesse hartelijk dank werd gezegd voor hun inbreng aan deze 1e themabijeenkomst!

De beeldpresentatie van Johann vind je: Medische Check Up Team Sotra

Deel dit bericht

Lees meer!

nieuws

Sep de Jong Nederland Kampioen 400m horden !!

Sotra atleet Sep de Jong (AV’34/STAA/RunX/Isokin) is op Dag 1 van het NK Junioren in Utrecht Nederlands Kampioen geworden op zijn favoriete atletiekonderdeel de 400m