Succesvolle trainingsstage team sotra sprint/ hordenatleten in Nerja

Van 23 maart tot en met 2 april verbleven Sep de Jong, Jesse van Heijningen, Jarin Dijkgraaf, Jonas Phijffers, Milan en Tigo Mesie en D’Sean Holaman samen met begeleiders Johann de Jong, Betty Hofmeijer en Fred van Gasteren in het Spaanse Nerja voor de trainingsstage van dit voorjaar.


Voor 6 van de 7 atleten was het fenomeen van een trainingsstage een compleet nieuwe ervaring. Dat was geen belemmering voor een succesvol verblijf. Integendeel, er werd erg goed getraind, veel geleerd, goed gekookt en gegeten èn prima geslapen. En dit alles in een perfecte sfeer! Allemaal belangrijke peilers waarop een succesvolle trainingsstage rust. Verder prima logistieke omstandigheden, waaronder de atletiekbaan aan de overkant vanaf het appartement en een grote supermarkt 150m verderop, maar ook de dagelijkse ondersteuning van fysio Johann alsmede de videoregistraties en regelwerk van Fred.  En last but not least uitstekend ingevulde voorwaarden voor de inhoud en coaching door Betty.
De weersomstandigheden waren aanvankelijk niet super (Sahara zandstorm en regen) maar werden gaandeweg steeds beter. In dat verband werd op de eerste dag dankbaar gebruik van de aanwezigheid van een grote sporthal.
 
De reisdag werd afgesloten met een wandelingetje en gezamenlijke Spaanse maaltijd. Paella was voor sommigen in dat opzicht heel verrassend! Donderdag, 24 maart, was een rustige training na de lange reisdag (vroeg vliegen)  van de dag ervoor. Met veel beweeglijkheid en dynamische oefeningen en rustige loopjes en ’s middags een voetspiersessie op het strand (met heel veel wind waarbij balans houden een heuse uitdaging was)lukte dat prima.
Vrijdagochtend bracht de naast de atletiekbaan gelegen grote indoorsporthal uitkomst voor het doen van een breed scala aan buik-/rug-/rompspieroefeningen en ‘s middags werd de krachtruimte uitgetest.
Zaterdag was het weer flink opgeklaard en werd er dan eindelijk een lekkere baansessie gedaan. Begonnen werd met mobiliteit met horden waarna veel sprinttechnische oefeningen werden gedaan in circuitvorm. Het lopen over hekjes, voetspanningsvormen onder andere m.b.v. touwspringen en loopjes met stok zijn daar voorbeeld van. Natuurlijk gingen ook de max fly’s lekker ff aan!
Zondagochtend een prima interval programmaatje in twee groepjes met wat korter en/of wat langer lopen, waarna het tijd was voor de eerste relax middag.
Maandagochtend stond voor het eerst een hordensessie op het programma waar Tigo, Milan en Sep al even naar hadden uitgekeken. Sep pakte voor het eerst in het seizoen 2022 het starten naar de eerste 2 horden-lang weer op. Het ging verrassend goed! En ook Milan, die na een kuitklachtje na z’n NK Junioren voor het eerst weer horden deed, en Tigo pakten een ritme training op diverse hoogten heel goed op. Met dank aan de inspiratie van de nieuwe omgeving zullen we maar zeggen, want ook Jesse, Jarin en D’Sean zagen de beelden en info van de “coaches eye app” en wisten verbeterpunten  zelf regelmatig goed te vertalen op het tartan. Jonas hield het i.v.m. een nog niet geheel meewerkende hamstring nog bij 3 rustige series van 4x100m die alweer heel lekker gingen in ca. 14sec. Johann hield de groepjes in ochtend resp. middag bezig met een aantal medicinballen. O.a. werpen vanuit stand en achterover (welke afstand?) deed de wedstrijdmentaliteit weer even goed prikkelen.
Een echte meettest volgde dinsdagochtend in de vorm van de RAST-test. 6x35m op/met e.t. voluit met slechts 10sec hersteltijd was de opdracht. Onder luide aanmoediging werd er flink gebattled. Na een kwartiertje pauze ging een ieder nog een keer voor 4 herhalingen om een poging te doen het resultaat te verbeteren. (Maar dat was tegen beter weten in  ). Desalniettemin een lekkere extra mogelijkheid om tot het gaatje te gaan. Johann ging met de atleten ’s middags in de verspringbak verder aan de slag om te laten zien dat er enorm veel voetspiervariaties zijn. Zelfs golfballetjes zijn met tenen op te pakken en weg te gooien.
Op woensdagochtend stond de 2e sprinttechnieksessie op de rol met als slotsessie het lopen tussen pilonnen met toenemende tussenafstand. Ook nu natuurlijk weer ff op de  max fly’s.
Donderdagochtend was er actief herstel in de vorm van lekker, relaxed zwemmen in het naast gelegen overdekte zwembad. Gelukkig hebben we de beelden van Fred nog; voor het zwemmen, maar ook voor de gele badmutsen die iedereen met trots droeg, al dan niet met oren daaronder of erboven.


Aansluitend op de zwemsessie kwam de groep bijeen voor een sessie waarbij het grote belang van zelfkennis centraal stond. De action-types van Jung aangevuld met die van Briggs/Myers kregen een globale, eerste uitleg. De atleten hadden in dit kader een vragenlijst ingevuld om inzicht te krijgen in en de betekenis van de kenmerken van introversie en extraversie. Gesprekken over voorbeelden daarvan in de sportpraktijk brachten deze abstracte begrippen goed tot leven. In de middag werden er circuitjes gedaan met krachtvormen voor balans, armen, benen en natuurlijk ook buik-/rug- en romp.
En toen stond de laatste trainingsdag alweer op het programma waar een ieder de hele week met grote belangstelling naar had uitgekeken. Het werd dan ook met volle overgave gedaan.
In groepjes van 2 of 3 werd een programma afgewerkt dat bestond uit 1 serie 300-300-200-200 en 1 serie 300-250-200 of 1 serie 250-250-150-150 en 1 serie 250-200-150.
Niet zozeer door een heel hoog tempo maar wèl door de telkens verder afnemende herhalingspauzes van resp. 3-2 en 1min. werd het een flink pittige belasting. Een mooie opdracht zo in deze tijd van het jaar en dat vonden zelfs ook de atleten.
Van alle trainingssessies zijn filmopnames gemaakt die binnenkort beschikbaar zullen komen op het you tube videokanaal van Hortas Sotra Track and Field.
De vrijdagmiddag stond vervolgens in het teken van een beetje (veel) opruimen en…gezellig met elkaar uit eten. In het centrum van Nerja werd daarvoor een prima Italiaans restaurant gevonden waar lekker werd gesmuld van pizza of pasta.


De volgende dag werden de atleten met een mooie, zwarte privé (team Sotra?) bus op Airport Malaga afgezet voor de vliegreis naar Nederland. De balans kon worden opgemaakt: iedereen wist, we weten meer en na een aantal dagen herstel zijn we ook fysiek beter en sterker dan voorheen. Mooi in lijn met de slogan van het team “today good, tomorrow better”. Op naar een succesvol outdoorseizoen 2022!

Deel dit bericht

Lees meer!