Betty Hofmeijer

Missie:

Als trainer-coach wil ik atleten op een professionele manier begeleiden bij het verleggen van hun grenzen naar nieuwe top resultaten!
Goede samenwerking/communicatie is hiervoor wat mij betreft één van de belangrijkste pijlers voor succes.
Ik heb een enorme passie voor in het bijzonder de sprint- en horden disciplines binnen de atletiek, maar als voormalig mila atlete en ooit begonnen als all-round trainer hebben alle atletiekdisciplines en sporten meer dan mijn gewone interesse. Ik ben groot sportliefhebber. Dat maakt het werken aan het beter maken en begeleiden van getalenteerde, maar vooral ambitieuze en gemotiveerde atleten iedere dag weer tot een boeiend proces waaraan ik veel plezier en voldoening beleef.

Visie op training en coaching van atleten:

 

 De atleet staat centraal!
 De motivatie komt vanuit de atleet zelf!
 De basisaanpak gaat uit van de atleet als mens (zonder lekker in het “vel” zitten geen optimale prestaties!)
 Eerlijke en open communicatie is in de samenwerking essentieel
 Communicatie is een proces van atleet en coach samen
 In de samenwerking is een individueel plan op basis van realistische (sub)doelstellingen voor de korte en de lange termijn leidend
Trainingsschema’s en –planningen zijn niet statisch; training is een dynamisch en creatief proces gebaseerd op een duidelijke structuur
 De persoonlijke ontwikkeling van de atleet is gericht op zelfstandigheid en onafhankelijkheid (van leidend naar begeleidend)
 In de (bege)leiding is mentale ontwikkeling even belangrijk als fysieke ontwikkeling
 Enthousiasme over dingen die goed zijn/gaan staan boven de constatering dat er (altijd) nog wel wat beter kan en…. een positieve grondhouding maakt progressie (blijven) boeken een stuk eenvoudiger!

 ’today good, tomorrow better’!

Een atleet is een atleet als zij/hij 24 uur uur per dag als vanzelf een atleet is in denken en doen; leefstijl = 24/7, en dat ervaart als een voorrecht in plaats van een opgaaf!
Voortdurend aandacht voor evenwicht tussen belastbaarheid/herstel en rust (gretigheid/mentale frisheid) is daarbij van groot belang. Medische support vervult hierin een essentiële rol.
Net als de trainer-coach wijst ook de atleet elke vorm van dopinggebruik af

Successen

Met meer dan 30 jaar trainerservaring zijn er vele mooie, successen gevierd. Heel wat Nederlands Kampioenen zowel bij de senioren als de junioren en door mannen/jongens als door vrouwen en meisjes op de korte en lange horden-en sprint staan in de boeken. In totaal bereikte podiumplaatsen op nationaal niveau zelf zo’n 175 medailles. Maar ook op Internationaal niveau zijn tot nu toe meer dan 20 atleten actief geweest met atleten als o.a. Jonas Phijffers,  Sep de Jong, Nick Smidt, Maarten Stuivenberg, Roelf Bouwmeester, Marije van Hunenstijn, Roos-Sanne Claassen, Vincent Kerssies, Revelinho Eind, Reinier Bouma, Susanne Dekkers en Daniël Franken.

Een korte impressie van een aantal sportieve hoogtepunten van de laatste atletiekseizoenen.

In het seizoen 2023 was er opnieuw internationaal succes voor Sotra.
U23 atleet Jonas Phijffers maakte als 20-jarige in het Finse Espoo zijn internationale debuut op de 400m vlak. Na een fantastisch voorseizoen met onder andere het winnen van de Ter Specke Bokaal in Lisse op de 300m in een snelle 32.79 en het voorprogramma van de FBK Games in Hengelo op de 400m in  46.24 stond in juli de Europese Kampioenschappen voor U23 atleten op de agenda.
Jonas maakte een uitstekend debuut! Na de series miste hij in de halve finale maar ternauwernood de 400m finale. Hij ging als de nummer 10 de boeken in; een heel fraai resultaat. Jonas maakte ook deel uit van het 4x400m team. Het team werd in de reguliere race gediskwalificeerd, kreeg na protest een herkansing maar was daarin niet snel genoeg om in de finale te kunnen starten. Met een enorme schat aan ervaring rijker keerde Jonas huiswaarts.
Sep de Jong miste als 17-jarige op 0.04s nipt de limiet voor deelname op de 400m horden aan het EK U20. Dat gebeurde in het Belgische Ninove waar hij een uitstekende tijd van 52.25s op de klokken wist te brengen.
NK Outdoor:
Sep pakte eind juni in Bergen op Zoom voor het eerst de nationale titel op de 400m horden voor atleten U18. Ook op de 400m vlak was hij succesvol; daar was de bronzen plak voor hem. Milan Mesie wist twee 4e plekken te bemachtigen op resp. de 110m horden en de 200m. Eind juli werd hij op het NK Senioren 6e in de finale van de 400m horden vlak voor teamgenoot D’Sean Holaman die 7e werd.
NK Indoor:
Sep de Jong was in de U18 categorie succesvol met een zilveren medaille op de 400m en een bronzen op de 60m horden. Heel verrassend was er in dezelfde categorie een bronzen plak op de 200m voor Wyatt van Poelgeest.
In de U20 categorie werd Milan Mesie 3e op de 60m horden en 5e op de 60m. Tigo Mesie eindigde op de 60m als 6e en werd 4e op de 200m.

Het seizoen 2022 (zonder gelukkig Covid beperkingen) was een mooi jaar voor U18 atleet Sep de Jong. Op het EKU18 in Jeruzalem leverde hij een puike prestatie op de 400m horden. Hij liep een prima persoonlijk record van 52.96. Helaas miste hij met een 9e plek nipt de finale, maar de honger naar meer werd er niet minder om. U20 atleet Jonas Phijffers had te kampen met blessures waardoor hij z’n NK U20 outdoor titel op de 400m niet kon verdedigen. Wel pakte hij op die afstand de indoortitel in een fraai persoonlijk record van 47.68 Op de ranglijst allertijden goed voor plek 2 op die afstand.
Als altijd zorgden de broers Tigo en Milan Mesie voor goede resultaten op de NK’s; als 1e jaars  U20 wisten ze menig finale plek te bemachtigen.

De atletiekseizoenen 2019/2020 en ook 2020/2021 waren als gevolg van Covid ’19 ook in sporttermen gezien vervelende jaren met veel beperkingen. Wedstrijden kregen in beide jaren slechts in zeer beperkte mate doorgang en werden gekenmerkt door veel noodzakelijke Covid testen. Zo werden zelfs de Olympische Spelen van Tokyo 2020 gecanceld. Zo goed en zo kwaad als dat ging werd er echter door alle sprint/hurdles atleten goed doorgetraind en kon Nick Smidt dankzij z’n goede resultaten in 2019 via diverse Europese wedstrijden verder aan zijn ontwikkeling blijven door timmeren. Dat leverde hem in juli 2021 uiteindelijk een 400m horden ticket naar de uitgestelde Spelen in Japan op. Een heel mooi resultaat dat nog meer glans kreeg doordat hij op de Spelen zelf een halve finale plaats wist te behalen. In de halve finale zelf zat een sub 49 er helaas niet in en bleef met de 49.35 daar een pb net buiten bereik. Desalniettemin een prestatie waarmee Nick met opgeheven hoofd kon terugkeren naar Nederland.
Een aantal andere, jonge Sotra atleten leverden op o.a. het NK Junioren in september 2021 mooie prestaties waarmee ze lieten zien dat trainingen bij Team Sotra wat opleveren. O.a. de broers Milan en Tigo Mesie wisten in de categorie U18 mooie podiumplekken te behalen op resp. de 400m horden en  200m en ook andere deelnemende atleten zoals bijv  100/200m U20 atleet Jesse van Heijningen van het team schopten het allemaal tot de finale.

2019 was een ongekend fraai jaar voor 400m hordenatleet Nick Smidt. Hij wist op de EK <23 in het Zweedse Gävle een prachtige 2e plaats en dus zilveren medaille te scoren. Dat zorgde er o.a. voor dat hij voor het Nederlands Team in Sandness (Noorwegen) opnieuw de 400m horden voor z’n rekening mocht nemen en ook opnieuw deelnam aan de Young Diamond League in Zwitserland/Zürich. In die wedstrijd, wat een geweldig atletiekfeest is dat, lukte het hem om de limiet te slechten voor deelname aan het WK in Doha/Qatar in een pb van 49.28. De deelname aan dit toernooi bleef  beperkt tot de series. Wel kreeg de internationale bagage middels opgedane ervaringen er aanzienlijk uitbreiding mee.
Ook Joyce Schumacher had een mooi 2019. Als laatste jaars U-20 atlete pakte ze op de 60m horden op het NK indoor in het Apeldoornse Omnisport een fraaie nationale titel. Ook outdoor presteerde ze tijdens het NK Jun in Alphen ad Rijn goed. Ze won zowel op de 100m horden als het verspringen een zilveren plak en sloot daarmee haar juniorenperiode waardig af.

De atletiekseizoenen 2017 en 2018 waren turbulent.
Eind 2017 werd na divers medisch onderzoek bij 400m atleet Maarten Stuivenberg de diagnose teelbalkanker vastgesteld. Dat was zeer heftig nieuws met op divers vlak een enorme impact. Zijn ziekte stond in fel contrast met zijn zeer succesvol verlopen zomerseizoen 2017 (6e plaats op de 400m in 46.33 op het EK < 23 in het Poolse Bydgoszcz en Nederlands estafetterecord op de 4×400 in 3.02.37 tijdens het EK Landen Teams in Lille). Toen Maarten eind april 2018 dan ook de verklaring “gezond” kreeg opgespeld voelde dat op de eerste plaats bij hem en zijn familie, maar ook bij mij (en veel anderen) als de grootste overwinning ooit. Inmiddels heeft Maarten in september de trainingen weer voorspoedig opgepakt en is er alles aan gelegen om in 2019 zijn oude niveau weer te hervinden.
2018 werd opnieuw een internationaal jaar voor 400m horden atleet Nick Smidt. Allereerst behaalde hij een fraaie 2e plaats op de 400m bij het NK Senioren indoor in Omni Sport in Apeldoorn en prolongeerde hij outdoor zijn 400m horden titel tijdens het NK in Utrecht.
Die titel zorgde ervoor dat hij na een moeizaam voorseizoen voldoende had aan de B-limiet van 50.70 om zich te plaatsen voor het EK in Berlijn in augustus jl. Op de laatste dag van de plaatsingsmogelijkheid lukte het hem om op 18 juli in het Belgische Luik een tijd van 50.69 neer te zetten. Op het EK in Berlijn presteerde Nick zeker naar behoren, maar miste hij helaas de halve finale op 0.16s. Op het laatste moment maakte Nick in Berlijn ook deel uit van het 4x400m estafette team. Daar liep hij een prima race maar kwam het team helaas net 1 plek tekort voor deelname aan de finale. Gretig nam hij vervolgens een uitnodiging in ontvangst om mee te doen met de 400m horden op de Young Diamond League in Zürich.
Eind juni 2017 haalde Nick tijdens het EK Landen Teams in Lille op heel verdienstelijke wijze punten binnen voor het Nederlands team op de 400m horden. Later in het seizoen maakte hij met teamgenoot Maarten ook deel uit van het Nationaal <23 team van Bydgoszc. Hij kwam uit op de 400m horden. Helaas werd dat toernooi voor hem als gevolg van een Pfeiffer infectie en een DSQ een deceptie. De lessen leerde hij wel!
Ook Roelf Bouwmeester maakte in 2017 deel uit van het Nederlands Team op het EK Landen Teams in Lille. Hij vervulde als slotloper een fraaie rol in het 4x100m team van de ploeg. Het indoorseizoen 2018 startte hij vervolgens uitstekend met een fraai persoonlijk record op de 60m van 6.79. Hij vertrok vervolgens naar Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem.
Nieuwkomer en U20 atlete Joyce Schumacher wist in 2018 tijdens het NK Junioren indoor in Omni Sport op de 60m horden een mooie zilveren medaille te scoren. Outdoor werd ze op het NK 4e op de 100m horden maar scoorde ze op ver, waarmee ze racen over hekken combineert, een fraaie 2e plek.

Ervaring als atletiektrainer

 2012-heden   Horden Sprint trainer-coach bij RTC Team SOTRA
en sinds 2015 tevens organisatie van de Isokin Indoor Track Special
 2007-2019   Regio Hordentrainer Atletiek Unie
 2005-heden   Start met Stichting TTC Hortas met o.a. de organisatie van de HSS oftewel de Hurdles/Sprint Special
 2003-2014   Hardlooptrainer PwC Connected Running Loopprojecten met o.a. de marathons van New York en Chicago
 2002-2012     Horden/ sprinttrainer ROC/Atletiekschool Aventus
 2004-2009     Horden/Sprinttrainer ATC IJsseldelta-Zwolle
 2002-2004     Atletiek Unie regio hordentrainer
 1991-2002     Sprint/Hordentrainer AV’34 – Apeldoorn
 1986-1991     All round trainingsgroep AV Cialfo – Epe
 1982-1986     All round trainingsgroep AV de Gemzen – Heerde

Opleiding:

 Topsportcoaching C-cursus (niveau 5)
 Specialisaties op niveau 4 voor de disciplines Sprint/Horden, Springen,  Midden- en Lange Afstand en Krachttraining
 Trainer-coach B
 Atletiekleider /Jeugdatletiekleider
 2010 Jungian Type Index – JTI en YDTI van Lefconsult BV – Lochem
 2012 Master Class horden/sprint o.l.v. trainer-coaches Ralph Mann en Loren Seagrave
 2014 Master Class horden/sprint o.l.v. trainer-coach Rana Reider en
in 2017 Master Class horden/sprint o.l.v. trainer-coach Laurent Meuwly

Overige atletiekactiviteiten 

 Initiatiefnemer en mede-organisator van 2 wedstrijden op landelijk niveau, namelijk:
– Hurdles Special in Epe (7 edities)
– Indoor Track Special in Omnisport Apeldoorn (5 edities)
 Redactielid Digitaal Magazine Atletiek Unie
 Leercoach Atletiek Unie niveau 4
 Lid div. begeleidingsteams Atletiek Unie voor de sprint/hordendisciplines van internationale jeugdtoernooien:
– EYOF Trabzon – Turkije (2011)
– EJK Novi Sad – Servië (2009)
– WJK Polen Bydgoscz (2008)
– EYOF Belgrado-Servië (2007)
– WJK Beijing (2006)
– Koninkrijkspelen – Curacao (2005)
 Diverse malen workshopleider Dag vd Baanatletiek / Nationaal Atletiekcongres
 Redactielid Proloop 1995-2009
 Bestuurslid Landelijke Vereniging voor Looptrainers 1995-2006
 AU-Docent Jeugd Atletiek Opleidingen + Loopgroepen

Nadere vragen voor  Betty? Neem dan nu contact op!