Sotra atleten sterk uit Algemene Voorbereidingsperiode seizoen 2022-2023

Op maandag 3 oktober 2022 was voor 10 gretige atleten van team Sotra de start van het nieuwe (trainings)seizoen 2022-2023; in atletiektermen de Algemene Voorbereidingsperiode.  Inmiddels zijn we al weer aanbeland in de 2e trainingsweek van het laatste, 4e trainingsblok, van 3 weken. Nog 1 week te gaan tot de Kerst waarmee een voorbereiding van 4×3 weken met in totaal 12 trainingsweken er dan al weer op zit. In die 12 weken is er met veel inzet, werklust, maar ook met veel plezier gewerkt aan beter worden. Op diverse vlakken is er door nagenoeg alle atleten mooie progressie geboekt.
Hieronder een impressie van ieder 3-weeks blok op hoofdlijnen:

Blok 1 AVP-I (2 t/m 22 oktober)
Doel; gewenning aan weer een vast trainingsritme van 5 trainingen per week met aanvullend 2-3x aandacht voor individueel belangrijke basics, zoals voetspieroefeningen en diverse stabiliteitsvormen.
Een trainingsritme met één of twee krachttrainingen, korter loopwerk tot zo’n 120m op de baan e/o techniek voor de (korte en lange) hordenatleten, langer loopwerk tot zo’n 2.30 of 5min (100/200 of 400/400mhorden) op of rondom de baan/bos, één gericht op explosiviteit en acceleratiewerk op de baan e/o opnieuw hordentechniek en natuurlijk trainingen in het bos met mul zand en…heuvels. Hoe gevarieerder hoe beter met veel aandacht voor de technische uitvoering en in deze 3 weken natuurlijk ook ruimte voor spel en bewegingsfun!

Blok 2 AVP-I (23 oktober t/m 12 november)
Doel; uitbouwen van de trainingsbelasting op de diverse trainingsdagen met “meer” doen. Omvang maken in vooral de kern van de trainingen krijgt voorrang boven intensiteit.
En blijven variëren in de warming up met voor alle atleten trainingsarbeid met horden, medicinballen, circuits, elastieken klein en groot, ritme- en coördinatie werk, sprongvormen al dan niet in de zandbak. Alles gericht op fysiek in de volle breedte sterker worden! En we zijn een team met atleten uit meerdere windstreken dus ook leuk om eens in een andere omgeving een bostraining te doen.

Blok 3 AVP-I (13 november t/m 3 december)
Doel: een beetje tricky periode in ons kille klimaat wanneer je met atleten die graag indoor doen ( naast aandacht voor nog meer omvang trainen) ook aan de kant van de intensiteit van de trainingen wil werken. Trainingen afwerken met ook meer intensiteit, dus kwaliteit, was het doel, maar omvang krijgt in dit jaargetijde altijd voorrang boven intensiteit als twijfel ontstaat of dat wèl kan. Van heel blijven in de winter en dus goed door kunnen trainen plukken atleten in het outdoorseizoen de mooiste vruchten. Kortom in deze periode een extra uitdaging om vooral de goede keus te maken in plaats van wat op het eerste oog misschien de beste keus lijkt. Dus ook schema’s aanpassen als dat nodig is.

Blok 4 AVP-I (4 t/m 24 december)
Doel: begin maken met meer acceleratie- snelheid(techniek), meer (horden)techniek, testen van de max snelheid, starten uit het blok, loopjes op een 200m rondbaan. En ja….ook de 1e testwedstrijd van het seizoen staat bij 8 van de 9 atleten al een tijdje vet gedrukt in de agenda. Hoeveel zin kun je ergens in hebben!
En hoe fijn is het om met de flinke (vries)kou van de afgelopen weken deze specifieke trainingen een paar keer per week te kunnen doen in Omni Sport Apeldoorn! Een heuse luxe want “waarom is er maar 1 indoorlocatie met een rondbaan voor heel atletiekend Nederland”.

Met z’n allen, kijken we na een relatieve rustweek in de laatste week van het jaar, met alle info vanuit de voorgaande weken, nu al uit naar de datum van 2 januari 2023. Dat is de vertrekdatum van een 10-daagse trainingsstage naar Spanje om weer verder te werken in lijn met onze slogan “today good, tomorrow better”!
15 januari staat er dan met de 7e Indoor Track Special van Sotra opnieuw een mooie wedstrijd voor de deur in het Apeldoornse Omnisport.Maar voor dat dat zover is”: voor een ieder eerst een vrolijke kerst, een fijne jaarwisseling en een heel gezond en succesvol (atletiek)jaar 2023!!