Dag van de Baanatletiek 2023

Afgelopen zaterdag 18 maart waren we met nagenoeg het gehele Sotra Team op Papendal voor de Dag van de Baanatletiek. Een dag voor trainers, er waren er zo’n 750, die konden kiezen voor het meedoen met workshops aan verschillende atletiekonderdelen. Trainer-coach Betty verzorgde twee workshops voor de 400m horden onder de titel horden van A t/m Z en één voor de 400m waarbij techniek centraal stond. D’Sean, Mare en ik, Sep, deden mee aan de 400m horden workshops in de ochtend en vroege middag.  Milan, Tigo, Jonas en Jarin kwamen later in de middag in actie voor de 400m workshop. Er hing in z’n algemeenheid een leuke, relaxte sfeer. Het heerlijke (trainings)weer droeg daar zeker aan bij.  De workshops hadden goede belangstelling; niet heel vreemd als je kijkt hoe het er in Nederland met de 400m horden, de 400m en natuurlijk ook de 4x400m voorstaat. Heel goed dus en ook genoeg reden om ons beste beentje voor te zetten deze atletiek onderdelen bij de trainers verder in populariteit te vergroten. Er was tijdens de workshops best veel input van trainers in de vorm van vragen, meedoen en ook nog ff napraten “blijven hangen” na afloop. De workshops waren ingericht als een soort van trainingen die passen in de manier waarop we nu trainen. Dus het weer opstarten met basiswerk na de indoorperiode richting het outdoorseizoen.  Het werden daardoor eigenlijk een soort van “open” trainingen. Voorafgaand aan een oefening eerst een uitleg van Betty over het waarom, hoe en wat, een aantal malen het voorbeeld van ons van de oefeningen met tussendoor en aansluitend ruimte voor nadere uitleg voor opmerkingen, verhelderende vragen etc.

“ready to go”

In alle workshops kwam naar voren dat het doen van een warming-up m.n. in deze periode van het jaar zoveel meer is/kan zijn dan alleen een voorbereiding op de kern van de training. In de w.u. die in deze tijd van het jaar veelal wel een uurtje in beslag neemt wordt sterk de nadruk gelegd op oefeningen technisch, met aandacht goed doen, veel variatie in oefeningen aanbrengen, het vergroten van de belastbaarheid als ook het aangrijpen van de warming-up als mogelijkheid tot leren.
Het was leuk om voorbeeld te zijn in de trainingen en terloops zelf ook nog een goede training te kunnen draaien op weg naar het outdoorseizoen 2023 op de mooie blauwe baan op Papendal.
Laat dat outdoorseizoen maar komen ik/we hebben er door deze dag alleen maar nog meer zin in gekregen!