Turbulent EK U23 optreden van Jonas in Espoo; mooie 10e plek

Team Sotra atleet Jonas Phijffers (AV34) is op een fraaie 10e plek geëindigd op de 400m op het EK U23 in Espoo.
Een uitstekend resultaat van de net 20-jarige atleet op divers vlak zoals die van o.a. de nog beperkte trainings- en wedstrijdervaring.
Het was een dag van uitersten bij het debuut van Jonas op z’n eerste internationale toernooi.
Op dag 1, donderdag 13 juni,  stonden voor Jonas zowel de 400m series als de halve finale gepland in het Leppävaara Stadion.Er waren 4 series waarbij de nummers 1 t/m 3 en 4 tijdsnelsten zich kwalificeerden voor de halve finale. Jonas kwam uit in serie 4 in de onoverzichtelijke baan 8.. Dat betekende dat hard van start gaan een must was om te voorkomen dat bij het uitkomen van de 2e bocht een gat viel dat niet meer te overbruggen was. Jonas kweet zich uitstekend van deze taak want hij opende z’n eerste 200m in een razendsnelle 21.49. De laatste meters van de race vielen hem dan ook flink zwaar en zat er niet meer in dan de 4e plek in de serie in een tijd van 46.90. Gelukkig was die tijd precies genoeg om als 4e tijdsnelste mee te gaan naar de halve finale.
Vervolgens was het eten, naar de fysio en rusten voordat 5u later de halve finale alweer op het programma stond.
Na de eerste halve finale werd duidelijk dat een tijd van 46.30 of sneller voldoende zou zijn voor een finale plek. Gelet op het pb van Jonas met 46.24 geen onmogelijke, maar wel een zware opgaaf. Immers nog nooit had hij twee 400m races op 1 dag gelopen. Jonas ging van start vanuit baan 2.
De bedoeling was om de eerste 100m te lopen in een tempo van het serie optreden (100 in ca. 11.40), dus lekker rap van start. Hij liet zich echter wat verleiden door het tempo van de atleet in baan 3 waarmee hij gelijk opliep, maar die wel te langzaam ging. Pas toen de atleet in baan 1 uit de bocht naast Jonas kwam realiseerde hij zich dat het te langzaam ging. De 200m passeerde Jonas in 22.94 en de inhaalrace was indrukwekkend maar helaas was de eindtijd van 46.60 niet genoeg voor het halen van de eindstrijd. Geen gedroomde finale dus.
Uiteraard was Jonas met z’n optreden aanvankelijk totaal niet blij wetende dat een finale binnen handbereik had gelegen. Na op rij zetten en nog eens op rij zetten en een korte nacht goed slapen kon Jonas het resultaat in een iets ander daglicht plaatsen en enigszins in de buurt komen van een soort van tevredenheid. “Maar, zoals Jonas zei, over 2 jaar wil ik er in alle opzichten beter voor staan om een plek in de finale te pakken”! Dat is zeker heel goed mogelijk, maar voor nu: gefeliciteerd Jonas met je toffe, gave 10e positie op dit EK U23! Filmpjes van series en halve finale en later ook de finale zijn terug te vinden op het you tube kanaal van Hortas/Sotra Track and Field.
Overigens, komt Jonas op dag 3 van het toernooi, op de zaterdag dus, in actie op de 4x400m. Daar hoopt hij met z’n teamgenoten een finaleplek te bemachtigen voor de slotdag.