Nuttige voedingspresentatie van Reina Beltman voor Team Sotra atleten !

Onlangs was Reina Beltman op de atletiek accommodatie van AV34 in Apeldoorn te gast.
Reina, voedingswetenschapper, als ook sportmanager bij Topsport Gelderland voor de regio’s Stedendriehoek en Noord-Veluwe, verzorgde daar een presentatie over voeding voor topsporters voor de atleten van het Sotra team.
Omdat de presentatie aansluitend op een baantraining was, kregen de atleten van Reina allereerst een eigenhandig gebakken brownie op basis van zwarte bonen. Het was heerlijk en direct al kwam het nut van herstel met eiwit en koolhydraten na een training voorbij.

De presentatie van Reina had onder andere aandacht voor de sportvoedingspiramide.
Uitgangpunt daarbij is de noodzaak om op de eerste plaats de alledaagse voeding goed op orde te hebben. Pas daarna kan het zinvol zijn om iets te doen met allerhande herstel-/eiwit shakes en repen en met in de top van de piramide de voedingssupplementen. Over dat laatste was Reina kort, vitamine D en een multivitamine volstaan nagenoeg altijd.
Interessant was ook het plaatje met de richtlijnen voor het voedingspatroon van een sprinter v.w.b. de macronutriënten met:

> een aandeel eiwitten van 1,6-2,0 gram per kg lichaamsgewicht
> een aandeel koolhydraten van 5-7 gram per kg lichaamsgewicht
> een aandeel vetten van 20-30% van de totale energie inname Goed om eens na te gaan hoe dat bij jou zit gaf Reina mee.

Daarna wat meer over de beide soort eiwitten, nl. de dierlijke en de plantaardige variant.
Duidelijk werd dat wanneer iemand enkel plantaardige eiwitten eet, wat prima kan, de inname ervan zo’n 30% hoger moet zijn ten opzichte van de dierlijke variant.
Ook kwam naar voren dat er tussen de diverse eiwitten na inname verschil is in de duur die gemoeid is met het herstel na een training. Het zgn. whey-eiwit wordt door het lichaam het snelst opgenomen.
Als laatste maakte Reina voor wat betreft het eiwit item duidelijk dat het erg belangrijk is dat alle maaltijden (3 hoofdmaaltijden en 3 kleine maaltijden op een dag) zo’n 20-25 gram eiwit bevatten. Dat is beter dan 2x een grotere hoeveelheid omdat het lichaam grote hoeveelheden ineens minder goed kan opnemen dan kleinere.

Bij het koolhydraten verhaal ging het over de diverse vormen daarvan, zoals bijv. de monosachariden glucose, fructose en galactose. Koolhydraten kennen verschillende verschijningsvormen, die dan ook verschillend door het lichaam worden opgenomen. De combinatie van glucose en fructose is een handige manier om snel veel koolhydraten binnen te krijgen Zowel glucose als fructose hebben in de praktijk een gunstig en snel effect om vlak voor een wedstrijd of tussendoor tijdens een lange training voordeel van te ondervinden.  

Last but not least kwam de indeling van vetten in verzadigde en onverzadigde vorm aan bod. De goede vetten, de onverzadigde dus (zoals bijv. plantaardige oliën, vette vis en noten) zijn daarbij onmisbaar. Ze hebben voor het lichaam een belangrijke functie bij o.m. het cel herstel, maar ook voor een goed functionerend immuunsysteem en het remmen van ontstekingen.

Dat de presentatie van Reina goede aandacht had bleek uit de voortdurende vragen die haar werden gesteld. Het was dan ook een geslaagde, nuttige, èn leuke bijeenkomst waarbij Reina voor haar inbreng namens het team hartelijk werd bedankt met een  mooi boeket bloemen.